30 perces grízesek

A cím már sejtet valamit: ezúttal két darab búzadarás sütemény ötletet hoztam nektek. A két édesség nem áll túl messze egymástól, szinte ugyanaz az alapanyag hozzájuk, mégis két külön textúrájú, ízvilágú finomságot kapunk. A török sekerparé elkészítése már régóta tervben volt,a damaszkuszi shambali viszont csak menetközben ugrott a képbe. Elkészítésük, nem nagy ördöngösség, legalább egyszer egy évben a különlegesség élményéért mindenképp érdemes elkészíteni.
A Sekerparé hozzávalói:
- egy nagy adag bátorság :) (nem lehet elrontani)
. 2 bögre liszt
- 1,5 bögre búzadara
- 1/2 bögre cukor
- 1 tojás (plusz egy sárgája a kenéshez)
- 125 g margarin
- 1 tk sütőpor
- tört mag a tetejére
Cukorsziruphoz:
- 2 bögre cukor
- 3 bögre víz
- 1 szelet citrom, 1 ek citromlé

Elkészítése:
A tészta alapanyagait egy tálba tesszük és alaposan egy közép-kemény, formázható masszát gyúrunk belőle. Majd betesszük a hűtőbe. Ez idő alatt elkészítjük a cukorszirupot: egy edénybe öntjük a cukrot, majd hozzáadjuk a vizet, közepes lángon forraljuk, hozzáadjuk a citromszeletet és a citromlevet, végül szirupossá főzzük.
A tésztát a hűtőből kivesszük, előkészítünk egy tepsit, a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztából kis gombócokat, szimpatikus levél formákat alakítunk ki, majd belehelyezzük a tepsibe. A tetejét a tojás sárgájával megkenjük, és 16 percig sütjük. Mikor aranybarnára sült a teteje, kivesszük és a még langyos cukorsziruppal alaposan nyakon öntjük, végül megszórjuk zúzott pisztáciával/dióval/mandulával.
Shambali egyszerűen

Hozzávalók:
- egy nagy adag kedv
- 1,5 bögre búzadara
- 1 pohár natúr joghurt
- 1/2 bögre tej
- 1/4 bögre cukor
- 1/4 bögre liszt
- 1/2 tasak sütőpor
Elkészítése:
Minden alapanyagot összekeverünk, és egy kivajazott tepsibe öntjük. Tetszés szerint megjelöljük kockákra, és szeletelt mandulát (én diót) szórunk a tetejére. A sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük, mikor kivesszük a már sekerparéhoz készített cukorszirup maradékával alaposan megöntözzük. Hagyjuk kihűlni, tálalás előtt 2 órát hagyjuk hűtőben.