A család kedvenc kenyere
Ebben a rohanó világban előfordul, hogy elfelejtünk elmenni kenyérért, ennek számos oka lehet. Nem kell kétségbeesni, van egy tuti receptünk, amit édesapám fejlesztett tökélyre. Leírásának követésével az egész családot meglepheted egy friss kenyérrel. A siker garantált!
Hozzávalók
- 150 g kenyérliszt
- 350 g finomliszt
- 25 g élesztő
- 1 tk só
- 1 tk ecet
- kb 1 dl olívaolaj ( ha nincs otthon, bármi zsiradékkal pótolható. Legyen az étolaj, vaj, ráma, zsír)
- 3 dl kézmelegvíz
1.
A melegvízbe morzsoljuk bele az élesztőt, a liszteket öntsük egy nagyobb keverőtálba, hintsük meg a sóval, majd 45 másodpercig mikrózzuk meg a keverékünket. Miután kivettük, tegyük bele az élesztőt, az ecetet, és a zsiradékot, ezután alaposan dolgozzuk össze őket, majd a kapott masszát dagasszuk legalább 15 percig. (dagasztógéppel is elkészíthető)
2.
Miután jól megdolgoztuk a tésztát, takarjuk le egy konyharuhával és tegyük meleg helyre pihenni. Hagyjuk kelni legalább egy órán keresztül.


3.
Amikor már szépen megkelt a tésztánk, kicsit dolgozzuk át, hogy eltávozzon belőle a levegő. Ezt követően formázzuk meg, majd egy sütőpapírral kibélelt hőálló tálba helyezzük még kb 45 percig pihenni.

4.
Egy hőálló edénybe tegyünk kb. 3 dl vizet, és helyezzük a sütő aljára. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, majd tegyük be a kenyeret a sütőbe. 5 perc elteltével vegyük vissza a hőmérsékletet 210 fokra és süssük aranybarnára a kenyerünket. (kb 50 perc)
5.
Amikor kész, vegyük ki a sütőből, és hideg vízzel mosdassuk át , majd tegyük egy összehajtogatott konyharuhára.
Akkor végeztünk jó munkát, ha halljuk a kenyér kérgének pattogását.