Egyserpenyős rakott gomba

2023.02.19

Ha nincs túl sok időd összedobni egy laktató és villantós fogást az asztalra, akkor feltétlenül próbáld ki ezt az egyserpenyős gombás rakottast. A nap bármely étkezésére megcsinálhatod,  ám a tojás és burgonya tartalma miatt, én inkább egy kiadós reggelinek ajánlanám.

Amire szükséged lesz egy kétszemélyes adaghoz:

- 4 db nagyobb fej gomba (én csiperkét használtam)
- 1 db kápia paprika ( a sima TV vagy kaliforniai is megteszi)
- 1 db közepes méretű paradicsom
- 2 ek olívaolaj 
- 2 db közepes méretű burgonya
- 2 db tojás
- 1 db vöröshagyma/salottahagyma/póréhagyma

Fűszerek: rozmaring, kakukkfű, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors,  csili pehely


Így készítsd el:


1. A hagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk, ameddig ez megtörténik, a megmosott gombafejeket (én nem szoktam megpucolni) tetszőleges szeletekre/kockákra vágjuk.

2. A paprikát és a a paradicsomot is tetszőleges formára aprítjuk, majd mindet a hagymához adjuk. 

3.Fűszerezzük és addig főzzük, míg ragus állagot nem kapunk.  Amíg ezt elérjük, a krumplikat megpucoljuk, megmossuk, és vékony (csipszes) karikákra vágjuk

4. Ha  ragu elkészült, kikanalazzuk egy tányérba, a serpenyőt (nem törüljük ki) kevés olajjal kikenve visszahelyezzük a tűzhelyre, és a felkarikázott burgonyával megágyazunk benne.  2 tojás felkeverünk, és hozzáadjuk a gombás raguhoz.

5. Miközben már halljuk a kis sercegő hangot a serpenyőből, beterítjük a krumpliszeletekkel a ragu tetejét.  Egy óvatos, de hirtelen mozdulattal, átpörgetjük, mint a palacsintát.

(Mivel nekem sem sikerül mindig) tipp a fordításhoz: egy másik serpenyőt összeillesztesz a serpenyőd tetejével és átfordítod, vagy két szélesebb fordító lapáttal alányúlsz és átfordítod az ételt.  

(Nekem sincs mindig időm/ kedvem a bavúrokhoz :) ) Ha nem akarsz trükközni, nem fontos. Nyugodtan hagyd ki a felső csipsz réteget, fordítsd át anélkül, így is mennyei lesz! :) 

A kész ételt egy tányérra csúsztatod, és igény szerint kenyérrel, zsömlével vagy esetleg házi laffával tálaljuk. 

Extra: Ha sajtrajongó vagy, sütés közben, nyugodtan szórd meg reszelt sajttal a ragu tetejét. 

"Tegnap erdőn jártam, 
gombákat kerestem;
az avart vizsgáltam;
s bokrok alá lestem,
hátha lenne gomba,
s szívesen eljönne
szerény otthonomba..."
                                  (Aranyosi Ervin: A vargánya magánya részlet)

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el