Lusta lány spanakopitája

2023.02.26

A görögök nagyon könnyen elkészíthető, mégis elképesztő ízvilágú süteményeket tudnak pillanatok alatt összedobni. A Görögország északi részén közkedvelt spenótos-fetás pitét, ezúttal egy kicsit felgyorsított, leegyszerűsített formában hoztam nektek. Lusta reggeleken, egy hosszú kávé kortyolgatása mellett kényelmesen elkészíthető ez a ropogós finomság.

Hozzávalók: 

- 1 csomag leveles tészta (eredetileg egyébként réteslapból kellene csinálni, de nekem ez volt itthon)
- 1 csomag bébispenót
- 1 db kisebb fej vöröshagyma, két szál újhagyma
- fél doboz feta, vagy krémfehérsajt
- 1 marék tetszőleges) reszelt sajt-
- 1 ek olaj
- 1 ek vaj
- 1 csipet bors, 1 csipet menta
-1 tojás sárgája

Elkészítése: 

1. Apróra vágjuk a hagymákat, majd a serpenyőben felhevített olajon üvegesre pároljuk őket. Az egy csomag bébispenótot megmosás után rádobjuk, a hagymákra, borsozzuk, majd amikor már összeestek a levelek megkínáljuk egy csipet mentával. Ha már teljesen megfonnyadt a spenót, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a sajtokat, a keveréket alaposan összekeverjük. 

2. Kihajtogatjuk a  tésztánkat, aminek a felszínét enyhén megkenjük a vajjal. Tetszőleges formákra vágjuk (olyanra, amit össze tudunk hajtogatni, én négyzet alakúra vágtam, azzal a legkönnyebb dolgozni) és megtöltjük őket a spenótos keverékkel. Ha megvannak megkenjük a tetejüket a tojás sárgájával, megszórhatjuk őket szezámmaggal vagy valamilyen kedvelt magkeverékkel, és mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe 20 percet pihenni. Amint aranybarnára sült a tészta teteje, tálalhatjuk is. 

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el
Sütiket használunk, hogy biztosítsuk a weboldal megfelelő működését és biztonságát, valamint hogy a lehető legjobb felhasználói élményt kínáljuk Neked.

Haladó beállítások

Itt testreszabhatod a süti beállításokat. Engedélyezd vagy tiltsd le a következő kategóriákat, és mentsd el a módosításokat.