Padlizsán -stew

Meglátni és megszeretni, pontosan így működik a padlizsán. A lila külsejű zöldséget számtalan módon fel tudjuk használni. Hoztam egy 40 perces receptet, ami akár egytál ételként is remekül megállja a helyét.
Amire szükségünk van (2 személyes tálhoz):
- Fél db padlizsán (ha nincs, cukkinivel vagy más tökfélével is helyettesíthető)
- 1 közepes vöröshagyma + két ujjpercnyi póréhagyma (utóbbi elengedhető)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fél kápiapaprika (használható sima tv paprika, vagy zöld/sárga/piros kaliforniai is)
- 2 db közepes paradicsom
- egy csészényi paradicsomszósz
- 1/2 dl víz
- 1 konzerv csicseriborsó
Fűszerek (ezeket mindenki ízlés szerint alkalmazza :) : só, őrölt bors pirospaprika, édeskömény/kömény, cayenne-bors/csilipehely
A roppant egyszerű elkészítés:
1.
Kockázzuk fel a padlizsánt, és forró olajos serpenyőben, egy kis sóval meghintve fonnyasszuk meg, majd amikor már színeződik szedjük ki egy tálba. Ameddig sülnek a padlizsánkockák, összeaprítjuk a hagymákat, a paradicsomot, a paprikát és a fokhagymát. Utóbbit félretesszük a harmadik lépéshez.
2.
A forró serpenyőt megolajozzuk, majd beletesszük a hagymákat, a felkockázott paradicsomot és paprikát. Hagyjuk rotyogni őket, majd amikor már levelet engedtek, és látszólag enyhén szétestek, mehet bele a lecsöpögtetett csicseriborsó és a fokhagyma.
3.
A csicseriborsós alapra (az én ízlésem szerint) minden felsorolt fűszerből másfél teáskanállal megszórjuk, majd alaposan összekeverjük a zöldségeket. Kb. 5 perc után megöntözzük a paradicsomszósszal, visszalapátoljuk a padlizsánkockákat és felöntjük vízzel. Alaposan átkavarjuk és fedő alatt, közepes lángon hagyjuk rotyogni, míg sűrű szaftossá válik a keverék. Kb 15 perc után levesszük a tűzről és tálaljuk.
Plusz egy tipp:
Ha a szaftos ételekhez te is igényled a szénhidrátot, bátran süss ki egy lepénykenyeret, vagy készíts hozzá pirítóst. Tükörtojás és jázmin rizs kíséretével is kiváló fogás akár egy bőséges napindító reggelinek, akár egy könnyed ebédnek.


