Ráérős sült kacsa

A kacsa mindig kényes "téma". Amellett, hogy az ember szívéhez közel áll (pl: az esetemben) nagyon hosszú az elkészítési ideje, annak ellenére, hogy a fűszerezése és maga az eljárás nem macerás. Az első kacsasültem ötlete a változatosság igényéből fakadt. Abban az esetben, ha előre tudod, hogy egy kicsit különlegesebb fogást szeretnél elkészíteni, ami több óráig is elhúzódik, de mégsem akarsz vele sokat foglalkozni, akkor ez a te recepted lesz.
Amire szükséged lesz:
Egy hideg serpenyő
Egy sütőtál
kacsamell, kacsacomb (kinek mennyi az igénye)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db burgonya
2 db sárgarépa
1 db alma/körte
1 szelet zeller és karalábé
Fűszerezése: rozmaring, kakukkfű, rozmaring, só, bors egy pár csepp citromlé
Így készítsd el:
1. A kacsamellet a bőrén beirdaljuk, sózzuk borsozzuk; jól belenyomkodjuk a fűszereket, majd hideg serpenyőbe tesszük. A gázrózsát feltekerjük, és hagyjuk hogy a kacsa kiadja a zsírját, jöhet rá egy kis kakukkfű illetve rozmaring. Megpírítjuk a a hús külsejét.
2. Amíg a kacsa pirulgat a serpenyőben, a zöldségeket felaprítjuk és megágyazunk velük a kacsának a tepsiben. A kacsákat a zöldségekre helyezzük, majd alufóliával lefedjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 2-2,5 órát sütjük.
3. Ha a csontról szinte levált a hús, illetve a mell is kellőképpen puha =villával/késsel nyugodtan meg lehet nyomkodni), a levesszük a fóliát és még kb 10-15 perc alatt ropogóra sütjük.

Tipp: Vajas burgonyapürével a köret is kiegészíthető.
Eljött az ősz újra,
Színek s illatok kavarognak újra
borzolgatnak kedélyeket
az őszi eső mossa tisztára az emlékeket
Illatok melyek lélekre hatnak
ízek melyek nyelveden örökre megmaradnak
Ilyen az ősz, színes-illatos
napsütötte és olykor viharos.
(-saját-)