Reggeli fonás

Előfordul, hogy elfelejtünk pékárút venni a munkaszüneti ünnepnapokra. Esetemben ez rendszeres, és az ilyen alkalmak tökéletesítették a pillanatok alatt elkészülő foszlós kalács receptjét is. Variálható sós-édes, töltött, megszórt vagy natúr formába is, és úgy csűrhetjük-csavarhatjuk, formázhatjuk, ahogy épp az aktuális hangulatunk megkívánja.
Ami kell hozzá:
1 db tojás sárgája (a fehérjét se dobjuk el, kiváló a kész tészta megkenéséhez)
1 bögre langyos tej
2 tk méz
1 tk só
2 tk instant élesztő
3tk olvasztott vaj (helyettesíthető olívaolajjal)
3 bögre liszt
magvak a tetejére
Elkészítése:

Nem szaporítanám a szót, az összes összetevőt egy keverőtálba összeöntjük és alaposan összegyúrjuk. Akkor jó a tésztánk, ha lágy és a kezünkről gyúrás közben lejön a ragacsos massza. 1 órán át pihentetjük, de mielőtt elküldjük meleg helyre kelni, egy kis olajjal körbe kenjük a tésztánkat.
Miután letelt a szieszta, és látványos megkelt a tésztánk, egy lisztezett felületre kiborítjuk. 3 db szimpatikus gombócot formázunk belőle, amiket hosszú "kígyó" formára kisodrunk. Nagyjából egyforma hosszúságú tésztákra van szükségünk, ahhoz, hogy esztétikus fonatot tudjunk belőlük készíteni. Ha a fonat kész, mehet is sütőpapírral bélelt tepsibe, megkenjük a tojásfehérjével a tetejét, majd a szimpatikus magokkal megszórjuk. A sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Holtak napján, hajnalban
lisztet szitál,
tejet melenget
az élesztő lassan már felenged
Loccsan a tojás,
héja megreped
szeme-szája frissen sült kalácsért epedget
A ragacsos masszát csak gyúrja s gyúrja
Szívét remény borítja be újra,
Béke költözött lelkébe
miközben a tésztát dobta a kemencébe
Illatok keveréke borítja be a házat
nem is kíván mást, csak egy mézzel megkent falatot.