Tunkolós lencse"leves"

2023.06.14

Könnyű mégis laktató ételre vágysz? Ez esetben feltétlenül ki kell próbálnod, ezt az egyszerű, nem túl időigényes "dahlt". Levesnek indítottam, mégis inkább tunkolós fogás lett. Kevés ugyanakkor "sokszínű" alapanyagok szükségesek hozzá, amik ha összeérnek szinte daloló illatokat gerjesztenek a konyhában. Tessék-lássék-kóstolják a húsmentes vöröslencse csodatál. 

Érdekességként a bejegyzés alatt elmesélem, milyen extrákkal segíti testünket és lelkünket ez a fogás. 

Szükséged lesz (2 fős tálhoz):

1 db wok :)
1 db lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
3 darab közepes paradicsom
2 db kisebb sárgarépa
1 pohárnyi vörölencse
1 ek frissen reszelt/aprított gyömbér
2 ek vaj
4 pohár víz

Így készítsd el: 

1. Először is a pohár lencsét alaposan mossuk át! Ha ez megtörtént, 20 percre áztassuk be hideg vízbe. Amíg a lencse ázik, megpucoljuk a répát, majd apróra vágjuk, felvágunk hozzá egy paradicsomot, egy turmixgépbe pakoljuk és pépesre zúzzuk őket. 

2. A hagymát apróra vágjuk, majd forró olajban üvegesre pároljuk, mehet a reszelt fokhagyma és a gyömbér a tetejére. Fűszerezzük, majd ráöntjük a lencsét. Alaposan összekeverjük, hogy a lencseszemeket mindenhol érje a fűszeres keverék. Ezután a paradicsomokat apró kockákra vágjuk, rádobjuk a lencsére, összeforgatjuk. 

3. A paradicsomos lencsére öntjük a répa pasztát, majd felöntjük kb 4 pohár vízzel. Megkeverjük, és hagyjuk főni. Miután a nagyja vizet elfőtte, és a lencse megpuhult gyorsan elkészítünk hozzá egy úgy nevezett tadkát. 


A fűszerek: 
csípős paprika, pirospaprika, koriander, kurkuma, édeskömény, só, bors. (A koriander helyettesíthető petrezselyemmel)





4. Egy edényben felolvasztjuk a vajat, amibe belekeverünk 1 tk köménymagot, 1 gerezd fokhagymát, 1 tk csiliport. Mikor elszíneződik a vajunk, az egészet belecsorgatjuk a lencseraguba. Hagyjuk egyet rottyanni, majd friss koriander/ petrezselyemzölddel tálaljuk. 

Tipp: ha lapul a hűtőben egy kis tortilla lap, vagy házikészítésű töltött tortilla (erről hamarosan kerül ki recept) bátran használd, zsömle, kenyér helyett a tunkoláshoz. 




"Fokhagyma voltam az éj mozsarában, 
te mentalevél és friss koriander,
s a holdkacagás megtörte a testünk
búcsúra hajló, nyári végi szelekkel.

Csípős soha többék pácleve csorgott
habos, szilánkos, sótlan Balatonba.
A széplaki csönd megtörtént csobogása
marta a vágyat morzsás darabokra.

S mintha a foltját egy mókusecsettel
ejtette volna  a félfülű Van Gogh
a víz peremén ezüstbegyű főnix
járta a fénylő, ám tétova tangót, 

és tolla felett sercegve szepegtek
fűszeres álmok kormos falú wokban
Félve és féltve mondtam soha többét.
Úgy soha többét- kezed szorítottam" (Poet/HorváthGyörgy-Mentallevél és friss kiroander)

Érdekesség: 

A vöröslencse egyrészt lassan felszívódó szénhidrát (vércukorszint túlzott emelése nélkül telít el), másrészt olyan vitaminokkal van teli, amik erősítik az immunrendszert, és jobbá teszik az energiaszintet.  A fűszerek között pedig rendre olyat használtunk fel, melyek szintén az egészségünk ellenállóságát szolgálják.  Ezt magam is tanúsíthatom, ugyanis, a meghűléseimkor mindig ilyen ételt fogyasztok, és a közérzetem valóban javult. 

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el